Skip to content
Σχολή Οδηγών Γκόγκας - Athens

Αμυντική Οδήγηση

Τι είναι η Αμυντική Οδήγηση

H αμυντική οδήγηση ορίζεται από το σύνολο των στρατηγικών που επιτρέπουν στον οδηγό να προβλέπει, να αντιλαμβάνεται και να ενεργεί με όλες τις απαραίτητες αμυντικές ενέργειες προκειμένου να αποφύγει τους ενδεχόμενους οδικούς κινδύνους.

Με την αμυντική οδήγηση προλαμβάνονται τα ατυχήματα ακόμα και αν αντιμετωπίζω τις λανθασμένες ενέργειες των άλλων οδηγών ή την παρουσία δύσκολων συνθηκών κατά την οδήγηση.

Ο αμυντικός οδηγός είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την προκείμενη κατάσταση της οδικής κυκλοφορίας και να εφαρμόσει αμυντικούς μηχανισμούς έγκαιρα ώστε να αποφύγει το ατύχημα.

Η αμυντική οδήγηση περιλαμβάνει τρεις στρατηγικές

  • Προβλέπω τον κίνδυνο και επεξεργάζομαι τις οδικές συνθήκες.
  • Αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αμυνθώ.
  • Ενεργώ έγκαιρα την κατάλληλη στιγμή.
  • Προβλέπω τον κίνδυνο και επεξεργάζομαι τις οδικές συνθήκες.

Ο οδηγός πρέπει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που εμφανίζονται μπροστά του, και όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτόν. Ποτέ δεν πρέπει να σκέφτεται ότι ο κίνδυνος θα έχει τελειώσει μέχρι φτάσει ο ίδιος στο επικίνδυνο σημείο.

  • Αντιλαμβάνομαι ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αμυνθώ.

Για την αντιμετώπιση των περισσότερων καταστάσεων υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι. Ο οδηγός πρέπει να γνωρίζει αυτούς τους τρόπους, ώστε να μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα και να αποφύγει το ατύχημα.

Σε μία επικίνδυνη κατάσταση ο οδηγός δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Πρέπει να μένει ήρεμος και να εφαρμόζει τις κατάλληλες αμυντικές τεχνικές.

  • Ενεργώ έγκαιρα την κατάλληλη στιγμή.

Από τη στιγμή που ο οδηγός θα δει τον κίνδυνο πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η καταλληλότερη αμυντική ενέργεια και να δράσει άμεσα. Ποτέ δεν πρέπει να υποθέτει ότι ο κίνδυνος θα ξεπεραστεί μέχρι να τον προσεγγίσει. Όσο συντομότερα ενεργήσει αμυντικά, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει για να αντιδράσει και να αποφύγει το ατύχημα.